Overspel: juridisch relevant of niet?

Vandaag gebruikte ik een ‘keyword-tool’ om te kijken wat de meest gestelde vraag in Google was bij het woord ‘juridisch’.  Tot mijn verbazing was dat ‘betrappen overspel juridisch’.  Kennelijk zijn er veel mensen die zich afvragen of overspel ook juridische gevolgen heeft.  Ik neem dan aan dat zij bedoelen in een echtscheidingsprocedure.

Er zijn landen waar overspel een rol speelt in de echtscheidingsprocedure bij de bepaling van bijvoorbeeld de hoogte van de (partner)alimentatie. Er zijn zelfs landen waarbij je vervolgt kunt worden voor overspel, zoals bijvoorbeeld Iran en Saudi-Arabië. Het zal geen verrassing zijn dat als in deze landen de vrouw wordt betrapt op overspel zij  zwaarder gestraft wordt (de doodstraf) dan wanneer de man overspelig is.

In Nederland was overspel tot 1971 ook een reden voor echtscheiding (naast kwaadwillige verlating, mishandeling en veroordeling voor bepaalde misdrijven). Sinds 1971 is ‘duurzame ontwrichting’ nog de enige reden voor een echtscheiding.   De rechter vindt het daarbij niet relevant hoe, of door wie, die duurzame ontwrichting is ontstaan. In de echtscheidingsprocedure wordt niet gekeken naar wiens ‘schuld’ de echtscheiding is. Juridisch gezien is overspel dus niet relevant voor bijvoorbeeld de hoogte van de alimentatie (zowel partner- als kinderalimentatie) of een omgangsregeling. Overspel heeft ook geen invloed op bijvoorbeeld de verdeling van de huwelijksgemeenschap.

En dat is maar goed ook, want dan zou het einde zoek zijn.  Hoe beoordeel je bijvoorbeeld een zaak waarbij iemand overspel heeft gepleegd maar kan bewijzen dat hij jarenlang verwaarloosd werd door zijn partner?

Dus samengevat: Hoewel iemand misschien vanuit schuldgevoel bereid is zich ‘guller’ op te stellen dan de wet van hem verwacht of dat de ander vanuit kwaadheid en verdriet over het bedrog meer eist dan de wet haar toekent, hou er rekening mee dat de wet (en dus de rechter) geen rekening houdt met deze emoties. En ook voor een echtscheidingsprocedure geldt nog steeds: voorkomen van een vechtscheiding is beter dan genezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *